Успешно завърши Петият национален журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" – 2023 година

Петият национален журналистически конкурс за ученици, иницииран от Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора, Община - Стара Загора и къща музей „Гео Милев”, включен в НКИИ на МОН за учебната 2022/2023г привлече отново интереса на участници от цялата страна.


Младите журналисти бяха разделени в две възрастови групи: до 7клас и 8 -12 клас.

В Раздел Първи – индивидуално участие, бяха получени 155 творби от 140 млади журналисти и в Раздел втори – колективно участие се получиха общо 22 издания – 11 на хартиен носител и 11 електронен вариант. В конкурса взеха участие деца и младежи от 21 области на България, млади журналисти от 13 клубни форми при центрове за личностно развитие и извънкласни форми занимаващи се с обучение по журналистика, 31 училища от цялата страна, както за пръв път участие на Асоциация “Христо Ботев”, Българско училище “Иван Вазов”, Париж, и други институции.

Прави впечатление, че наред с традиционните участници от големите градове като София, Варна, Пловдив, Плевен, Русе, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Разград, Каварна, тази година взеха участие, както такива които участват за пръв път, така и по -малки населени места, но с много добри творби – децата и младежите от Добрич, Кюстендил, Павликени, Нова Загора, Дряново, Монтана, Горна Оряховица, Крумовград, Якоруда, Попово, с. Карагеоргиево, Пазарджик, Габрово и др.

Впечатлението за чудесно свършена работа от ръководителите и учителите по места, отново излиза на преден план, независимо дали това са клубове в извънучилищните институции или училища. В надпреварата за плакета на Гео се впуснаха и клуб „Театрално студио” към ЦПЛР - ОДК „Людмила Живкова” град Оряхово, обл. Враца, киношкола „ Братя Люмиер” – ЦПЛР – ОДК град Варна, както и „телевизионното предаване” на 9 ОУ „Веселин Ханчев” Стара Загора.

Чест и удоволствие беше за журито да се срещнат и с вестника на нашите сънародничета от Асоциация “Христо Ботев”, Българско училище “Иван Вазов” град Париж Франция, които не забравяйки българското, издават и електронен вестник.

Всички наградени индивидуални и колективни участници ще получат грамоти, плакети и книги. Клубовете и техните ръководители ще получат и грамота за активно и успешно участие в тазгодишното издание на конкурса.

Награждаването на отличените в конкурса ще се състои на 19.05.2023 година от 18.00 часа в къща – музей „Гео Милев” град Стара Загора.

Благодарим!

 

Протокол